fbpx

Mandala kleuren helpt om de mind tot rust te brengen. Het helpt om creativiteit te bevorderen en stimuleert het concentratie vermogen. Daarnaast helpt het om meditatief volledig naar binnen te keren. In deze blog lees je meer over de oorsprong van de mandala, manieren om mandala’s te maken en meer…

Oorsprong van de mandala

De oorsprong van de mandala ligt in India. Het betekend ook wel cirkel vanuit het sanskriet: मण्डल. Het is een plan, kaart of geometrische afbeelding die symbolisch de kosmos uitbeeld. Oorspronkelijk heeft het een vedische achtergrond. Maar vanuit het Tibetaanse Boeddhisme wordt het ook veel ingezet. Mandala’s kunnen op vele manieren worden gemaakt.

Manieren om mandala’s te maken

Zandmandala’s worden al eeuwen gemaakt tijdens rituelen en brengen prachtige plaatjes met zich mee op het strand en kracht plekken in de natuur. Na verloop van tijd wordt de verbeelding in de natuur weggespoeld door water of regen. Carl Jung zag een mandala ook wel als een verbeelding van het zelf. Zo zie ik het ook. Het brengt je werkelijk terug naar jezelf en helpt je om je diepste verbeelding en emoties naar buiten te brengen.

Mandala’s inkleuren in kleurboeken wordt veel gedaan door mensen die met kleur bezig willen zijn, maar niet voelen om een mandala zelf te tekenen.

Houtbranden van mandala’s is ook een steeds meer opkomende trend. Je kunt een mandala groot laten afdrukken en de vorm op het hout laten afgeven. Vanuit hier kan je mandala’s branden in het hout. Dit geeft mooie kunstwerken voor in de woonkamer. Je kunt zelf gemakkelijk een houtbrander aanschaffen. Hout kan je kopen bij de Gamma bijvoorbeeld.

Dotart wordt ook steeds meer een trend. Op een steen kun je met verf met verf gaan werken in de vorm van dotart. Vaak zijn dit stipjes verf. Met diverse kleuren kan je de steen zo mooi maken als je wilt. Deze kan je mooi in het interieur neerleggen.

Soorten vormen in mandala’s

Een aantal geometrische voorbeelden van vormen die in mandala’s worden gebruikt zijn:

  • Kruis
  • Driehoek
  • Cirkel
  • Vierkant
  • Ster
  • Vlinder
  • Zeshoek
  • Labyrint

Hoe kan je de mandala inkleuren

Afhankelijk van de manier waarop je een mandala maakt kan je werken met diverse vormen van kleur. In de natuur kan je ook weer andere natuurlijke voorwerpen gebruiken.

Wanneer je zelf een mandala in een werkboek inkleurt kan je gebruik maken van kleurpotloden en wasco.

Bij het branden van hout kleur je de mandala meestal niet in. Het gaat dan alleen om het meditatieve proces met de houtbrander. De vorm die je maakt.

Verder is het belangrijk dat een mandala in een richting wordt ingekleurd. Dus bijvoorbeeld met de klok mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds