fbpx

Als we praten over welzijn en innerlijke balans, duikt vaak het concept van chakra’s op. Maar wat is een chakra eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk voor ons welzijn en geluk? In deze blog zullen we de betekenis van chakra’s verkennen. En hoe we ze in balans kunnen houden voor een harmonieus leven. In dit blog lees je er meer over.

Wat zijn Chakra’s?

Chakra’s zijn energiecentra in ons lichaam die helpt bij het reguleren van onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Volgens de oude Indiase gezondheidsleer, genaamd Ayurveda, zijn er zeven belangrijke chakra’s die zich langs de wervelkolom bevinden. Van het bekkengebied tot de kruin van het hoofd. Elk chakra is geassocieerd met specifieke organen, emoties, kleuren en elementen.

De Zeven Chakra’s in het chakra systeem

 1. Wortelchakra (Muladhara): Dit chakra bevindt zich onderaan de wervelkolom en is verbonden met stabiliteit, basisbehoeften en gevoelens van veiligheid.
 2. Sacraalchakra (Svadhishthana): Het sacraalchakra, gelegen in het bekkengebied, is gerelateerd aan seksualiteit, verlangen, creativiteit en plezier.
 3. Zonnevlechtchakra (Manipura): Het derde chakra, gelegen net boven de navel, is gerelateerd aan zelfvertrouwen, persoonlijke macht en wilskracht.
 4. Hartchakra (Anahata): Dit chakra bevindt zich in het hartgebied en is verbonden met liefde, compassie, vergeving en verbondenheid.
 5. Keelchakra (Vishuddha): Het keelchakra, gelegen bij de keel, staat in verband met communicatie, zelfexpressie en waarheid.
 6. Voorhoofdchakra (Ajna): Het voorhoofdchakra, ook bekend als het derde oog, zit tussen de wenkbrauwen. Deze chakra is geassocieerd met intuïtie, verbeeldingskracht en innerlijk inzicht.
 7. Kruinchakra (Sahasrara): Het kruinchakra, gelegen op de top van het hoofd, vertegenwoordigt spirituele verbinding, bewustzijn en eenheid.

Het Belang van een Evenwichtige Chakra

Wanneer de chakra’s goed in balans zijn, stroomt de energie vrij door ons lichaam. En zijn we in staat om ons fysiek en mentaal gezond en gelukkig te voelen. Als een of meer chakra’s uit balans zijn. Dan kan dit leiden tot fysieke kwalen, emotionele onrust en een gevoel van disbalans.

Het in balans houden van chakra’s

Er zijn verschillende manieren om de chakra’s in balans te houden en hun energie vrij te laten stromen:

 1. Meditatie: Meditatie is een krachtige tool om chakra’s in evenwicht te brengen. Richt je aandacht op elk chakra en visualiseer hoe hun energie helder en in harmonie stroomt.
 2. Yoga: Yoga houdingen, oftewel asana’s, kunnen helpen om de chakra’s te openen en in balans te brengen. Door het lichaam op bepaalde gebieden te activeren en energetische blokkades vrij te maken. In de 7-weekse Chakra Balance Journey ontdek je oefeningen die je helpen chakra’s ruimte te geven.
 3. Kristallen en edelstenen: Elk chakra wordt geassocieerd met specifieke kristallen en edelstenen. Het dragen of plaatsen van deze stenen in de buurt van een bepaald chakra kan helpen om de energie in dat gebied te stimuleren en in evenwicht te brengen.
 4. Kleur en klank: Het gebruik van kleuren en klanken die geassocieerd worden met elk chakra kan helpen om hun energie te activeren en in balans te brengen. Draag – of visualiseer – bijvoorbeeld de kleur die verbonden is met het chakra waarop je je wilt focussen.

Een harmonieus leven met evenwichtige chakra’s

Naarmate we ons bewust worden van onze chakra’s en hun betekenis. Kunnen we bewustere keuzes maken die bijdragen aan ons welzijn en geluk. Door regelmatig aandacht te besteden aan de balans van onze chakra’s. Kunnen we een harmonieus leven leiden en ons potentieel maximaliseren op fysiek, mentaal en spiritueel gebied. In de 7-weekse Chakra Balance Journey leer je meer over het in balans brengen van je chakra’s. Je kunt ook losse chakra lessen vinden op het learning platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds