fbpx

Werk, familie, een sociaal leven: er wordt veel van een mens verwacht. Voor wie tevreden is met het leven kan drukte voldoening geven, maar wanneer het niet lekker gaat op het werk of thuis kan er stress ontstaan. Houdt deze stress te lang aan, kan je overspannen raken en uiteindelijk een burn-out krijgen. In dat geval is het belangrijk om spoedig hulp en begeleiding te zoeken, bijvoorbeeld bij een psycholoog Almere of omgeving. Wat is een burn-out, en wat kan er gedaan worden om burn-out klachten te verminderen? 

Wat is een burn-out? 

Vervelende situaties kunnen zich opstapelen en lang aanhouden. Zo kun je veel werkdruk ervaren, terwijl er ook in de privésfeer iets naars gebeurt of een grote verandering plaatsvindt. Als zo’n stressvolle periode lang aanhoudt, kan de stress chronisch worden en overgaan tot overbelasting. Hierdoor raak je geestelijk en lichamelijk steeds meer uitgeput, waardoor je de grip op de situatie successief verliest. Acute stress is een gezonde, natuurlijke reactie. Het helpt een mens om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan, of actie te ondernemen. Bij chronische stress staat het lichaam echter continu ‘aan’, en raakt de balans tussen spanning en ontspanning verstoord. Doordat lichaam en geest niet aan herstel toekomen, raken de energiereserves steeds meer op. Dit kan uiteindelijk tot een burn-out leiden. 

De symptomen van een burn-out 

De symptomen van een burn-out worden onderverdeeld in lichamelijke en psychische klachten. Fysieke klachten zijn onder andere chronische vermoeidheid, slapeloosheid, oppervlakkige ademhaling, versnelde hartslag en spierpijn. Psychische klachten zijn onder andere concentratieproblemen, neerslachtigheid, emotionele instabiliteit, prikkelbaarheid en een verminderde levenslust. Wanneer je een burn-out hebt zul je moeite hebben om ‘s morgens uit bed te komen, en geen fut hebben om de alledaagse taken te volbrengen. Hierdoor word je zeer beperkt in het dagelijks leven. Het is gevaarlijk om hier lang mee door te lopen, en te denken dat het vanzelf over zal gaan. 

De oorzaken van een burn-out 

Wanneer er teveel stress is en er te weinig gelegenheid is om te herstellen van die stress, ontstaat een burn-out. Zo kunnen aanhoudende werkdruk of hoge spanningen met een collega je teveel worden. Ook kan een thuissituatie waarbij je niet genoeg tijd voor jezelf kunt nemen ertoe leiden dat je opgebrand raakt, bijvoorbeeld als je kinderen hebt of mantelzorg moet verlenen. Vaak gaan deze omstandigheden gepaard met persoonlijke kenmerken die de burn-out verder aanwakkeren, zoals perfectionisme en het najagen van de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Ook een negatief zelfbeeld draagt eraan bij dat je steeds verder wegzakt in de neerwaartse spiraal.  

Een burn-out behandelen 

Wanneer je ervaart dat je steeds meer uitgeput raakt, is het zaak om zo snel mogelijk hulp en begeleiding te zoeken. Herstel zit hem in het hervinden van de balans tussen spanning en ontspanning. Echter, hoe meer je opgebrand bent, hoe moeilijker het is om de energie op te brengen om te herstellen. Een burn-out gaat niet vanzelf over, maar vereist begeleiding om ontspanning te vinden en stressfactoren te herkennen en aan te pakken. Psychologen gespecialiseerd in burn-out klachten kunnen hierbij helpen. Zij kunnen je helpen om de kern van de chronische stress te achterhalen, en ermee te werken.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds