fbpx

Nadine Maas (@digitalnomadnadine) leeft sinds 1,5 jaar als Digital Nomad. Zo reist ze solo de wereld rond en werkt ze volledig remote vanaf haar laptop. Dit kan heel mindful zijn. Maar tegelijkertijd kan dit ook uitdagingen met zich meebrengen. In dit interview vraag ik Nadine het hemd van het lijf hoe zij in haar leven als digital nomad ‘Mindful’ kan blijven en hoe ze dit doet. 

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij Digital Nomad werd? 

Ik heb altijd al van reizen gehouden. Toen ik 18 jaar was, vertrok ik naar Amerika om daar als au pair te werken in een gastgezin voor één jaar. Er ging een wereld voor mij open en ik besefte dat er zoveel meer is dan Nederland. Vanaf toen had ik de smaak te pakken en door de jaren heen heb ik gebackpackt door Azië, jaren op Curaçao gewoond en twee jaar in Kuala Lumpur, Maleisië, als expat. Echter was dit altijd met een baan verbonden en mijn grote droom was altijd de wereld over reizen en gewoon online mijn geld te kunnen verdienen. Niet afhankelijk zijn van een werkgever en locatie, maar echt locatie-onafhankelijk kunnen zijn.

Ik dacht alleen altijd dat dit voor mij niet mogelijk was. Want ik had geen online skills om geld te kunnen verdienen en in mijn hoofd waren Digital Nomads altijd mensen die bijvoorbeeld copywriter of webdeveloper waren.

Jaren ben ik bezig geweest met de gedachte en de droom om Digital Nomad te worden en in 2022 las ik een artikel over een Virtual Assistant en toen ging bij mij de spreekwoordelijke gloeilamp aan en zag ik het licht. Dit was het! Ik kon precies de taken uitkiezen die ik leuk vond en waar ik goed in was en dit aanbieden aan mijn klanten. Dat was de start van mijn bedrijf: Nadine Consultancy en het begin van mijn Digital Nomad-leven.

Wat heb je moeten doen om Digital Nomad te kunnen worden?

De weg naar Digital Nomad was zeker geen gemakkelijke weg. Toen ik eindelijk na jaren een manier had bedacht om online geld te verdienen, bleek het in de praktijk toch niet zo eenvoudig te zijn. Ik werkte fulltime in loondienst en had vrij hoge vaste lasten wat betreft huur en andere kosten. Het was dus geen optie om minder te gaan werken, omdat ik mijn rekeningen wel moest blijven betalen.

Ik heb vervolgens een gedetailleerd plan gemaakt om de overgang van werknemer naar zelfstandig ondernemer te maken. Zo ben ik bijvoorbeeld voor een aantal maanden terug naar het huis van mijn ouders verhuisd. Er was een periode waarin ik meer dan 60 uur per week werkte, omdat ik naast mijn loondienstbaan mijn eerste klanten binnenhaalde. Ik heb uiteindelijk mijn baan opgezegd terwijl ik eigenlijk nog niet genoeg klanten (en inkomsten) had.

Het allerbelangrijkste in dit hele proces was echter mijn mindset. Ik heb mijn mindset volledig omgegooid en dat is ook één van de grootste redenen dat ik succesvol was en ben. Een goede mindset is al het halve werk.

Hoe blijf je mindful leven tijdens het reizen en werken?

Mindful blijven tijdens het reizen en werken als digital nomad kan een uitdaging zijn, maar het is absoluut mogelijk met de juiste aanpak. Hier zijn enkele tips die ik je kan geven en mij enorm geholpen hebben:

1. Creëer een routine

Hoewel het leven als digital nomad vaak om flexibiliteit en avontuur draait, kan een basisroutine je helpen om je gefocust en kalm te voelen. Begin je dag bijvoorbeeld met een vast ochtendritueel, zoals meditatie, yoga, of een rustige wandeling. Dit helpt je om je dag mindful te beginnen, ongeacht waar je bent. Ondanks dat ik constant aan het reizen ben, probeer ik toch een routine te creëren door altijd minimaal 1 week op 1 plek te blijven en dus zo altijd een routine heb. 

2. Neem regelmatig pauzes

Werk en reizen kunnen je makkelijk opslokken, maar het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Plan tijd in voor jezelf om gewoon te zijn, zonder werk of reisschema’s. Gebruik deze pauzes om te mediteren, te ademen, of simpelweg te genieten van je omgeving.

3. Stel grenzen

Het is gemakkelijk om je werk en privéleven te laten vervagen als je constant onderweg bent. Stel duidelijke grenzen tussen werk en vrije tijd. Zorg ervoor dat je na je werkdag tijd vrijmaakt om te ontspannen en te genieten van je omgeving zonder werkgerelateerde afleidingen.

4. Wees aanwezig in het moment

Of je nu werkt of aan het verkennen bent, probeer volledig aanwezig te zijn in wat je doet. Als je werkt, focus dan op je taken zonder je te laten afleiden door andere dingen. Als je aan het reizen bent, neem de tijd om echt te genieten van de nieuwe plekken en ervaringen. Zet je telefoon af en toe uit en kijk om je heen. Iets wat ik echt heb moeten leren. 

5. Verbind je met anderen

Reizen kan soms eenzaam zijn, dus zorg ervoor dat je contact houdt met vrienden, familie, of nieuwe mensen die je ontmoet. Deel je ervaringen en luister naar die van hen. Sociale verbinding is een belangrijk onderdeel van mindfulness en welzijn.

6. Zorg goed voor je lichaam

Mindfulness gaat ook over het bewust zorgen voor je lichaam. Eet gezond, slaap voldoende en blijf fysiek actief. Regelmatige lichaamsbeweging, zelfs een simpele wandeling, kan je helpen om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Zo wandel ik iedere dag en probeer ik ook regelmatig naar de sportschool te gaan. Bijna overal kun je wel een dagpas krijgen bij een sportschool. Bovendien is dit ook weer een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. 

7. Accepteer wat je niet kunt controleren

Reizen brengt vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. Vluchten kunnen worden geannuleerd, accommodatie kan niet aan je verwachtingen voldoen, enzovoort. Probeer deze momenten te zien als kansen om te oefenen met loslaten en accepteren. Focus op wat je kunt controleren en laat de rest los.

8. Creëer een inspirerende werkruimte

Waar je ook werkt, probeer een ruimte te creëren die je inspireert en kalmeert. Dit kan een rustige hoek in een café zijn, een plek in een co-working space met een mooi uitzicht, of zelfs een deel van je accommodatie dat je speciaal voor werk inricht. Een fijne werkplek kan je helpen om gefocust en productief te blijven.

9. Reflecteer regelmatig

Neem de tijd om regelmatig terug te kijken op je ervaringen. Dit kan in de vorm van een dagboek, een gesprek met een vriend, of gewoon een moment van stilte. Reflecteren helpt je om je gedachten en gevoelens te ordenen en bewust te blijven van je eigen reis en groei.

Door deze praktijken toe te passen, kun je mindful blijven tijdens het reizen en werken als digital nomad, waardoor je niet alleen productiever, maar ook gelukkiger en meer in balans bent.

Wat zijn jouw grootste lessen als Digital Nomad voor een mindful leven? 

Niet te snel reizen en meer genieten van het moment. In het begin had ik erg veel last van FOMO en wilde ik graag alles afvinken in een land om het maar gezien te hebben. Dit in combinatie met vaak een 30 dagen visa en werken, zorgde voor veel stress. Ik heb geleerd dat ik niet alles hoef af te vinken. Dat ik rustiger mag reizen en meer mag genieten. Dit was best lastig en heeft wel wat tijd gekost.

Waar kunnen mensen jou volgen? 

Via instagram: @digitalnomadnadine 
Mijn Podcast: digital nomad nadine
NL website: www.digitalnomadnadine.nl 
Engelse website: www.digitalnomadnadine.com

Je hebt een cursus ontwikkeld voor mensen die graag Digital Nomad willen worden, kan je hier wat meer over vertellen? Wat leren ze hierin?

De cursus die ik heb ontwikkeld is voor mensen die de stap willen zetten naar een leven als Digital Nomad, maar geen idee hebben waar te beginnen. De cursus heet “Roadmap to Freedom” en is een uitgebreide cursus voor iedereen die droomt van een leven vol vrijheid en remote werken waar je dan ook maar wilt. 

Stel je voor: je hebt de vrijheid om te werken vanuit een strand in Bali, een café in Parijs, of een bergchalet in de Alpen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit niet slechts een droom blijft, maar werkelijkheid wordt? Dat is precies waar “Roadmap to Freedom” om de hoek komt kijken.

Stap voor stap begeleiding in de reis naar een succesvolle Digital Nomad

De cursus is ontworpen om je stap voor stap door het proces te begeleiden van het worden van een succesvolle Digital Nomad. Vanaf het moment dat je je inschrijft, begin je aan een reis die je niet alleen praktische vaardigheden en kennis biedt, maar je ook voorbereidt op de uitdagingen en avonturen die komen kijken bij een nomadisch bestaan.

In de eerste modules leer je alles over de fundamenten van het digital nomad-leven: wat het betekent, de voordelen en uitdagingen, en de essentiële mindset die je nodig hebt. Vervolgens duiken we in financiële planning en beheer, zodat je precies weet hoe je je budget kunt beheren, kosten kunt besparen en de juiste verzekeringen kunt afsluiten.

Werk en inkomen

Een van de belangrijkste onderdelen van de cursus is werk en inkomen. We bespreken verschillende manieren om als digital nomad geld te verdienen, of het nu gaat om freelance werk, remote jobs, of je eigen bedrijf starten. Je leert hoe je jezelf kunt positioneren, werk kunt vinden, en succesvol kunt zijn in de digitale wereld.

Maar het gaat niet alleen om werk en geld. We bespreken ook hoe je een netwerk opbouwt en deel wordt van een community van gelijkgestemde mensen. Deze connecties zijn cruciaal voor zowel je professionele als persoonlijke leven, en ze kunnen je enorm helpen om je doelen te bereiken.

Vrijheid om te reizen

Deze cursus is perfect voor iedereen die de vrijheid wil om overal ter wereld te kunnen werken, van jongere professionals die net beginnen tot ervaren ondernemers die op zoek zijn naar meer flexibiliteit. Wat je achtergrond ook is, als je een sterke drang voelt om locatie onafhankelijk te zijn en tegelijkertijd een duurzame carrière wilt opbouwen, dan is deze cursus iets voor jou.

Kortom, “Roadmap to Freedom” biedt je een complete gids om de digital nomad lifestyle met vertrouwen en succes te omarmen. Het is een reis vol leermomenten, persoonlijke groei, en talloze avonturen die je leven voor altijd zullen veranderen. Meer lezen over de inhoud van de cursus? Klik dan hier.

Wat zou je als laatste willen meegeven aan mensen die digital nomad willen worden?

Voor degenen die twijfelen of denken dat ze geen digital nomad kunnen worden, wil ik dit meegeven: twijfel en onzekerheid zijn normaal. Het is een grote stap om je vertrouwde omgeving achter te laten en een nieuwe manier van leven te omarmen. Maar weet dat je niet de enige bent die deze gevoelens heeft. Velen die nu succesvol als digital nomad leven, begonnen met dezelfde twijfels.

Je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Begin klein. Misschien werk je eerst een paar weken op een andere locatie om te ervaren hoe het is. Dit helpt je om te wennen aan het idee en om praktische vaardigheden op te bouwen die je nodig hebt.

Tot slot, onthoud dat het leven kort is. Laat je niet weerhouden door angst voor het onbekende of twijfel aan je eigen kunnen. Je bent tot veel meer in staat dan je denkt. Zet die eerste stap, hoe klein ook, en ontdek de mogelijkheden die voor je liggen. De wereld is er om ontdekt te worden, en jij hebt de kracht om je droomleven te creëren.

Denk eraan dat iedereen uniek is. Er is geen vaste formule voor succes als digital nomad. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander, en dat is oké. Het belangrijkste is dat je bereid bent om te leren, aan te passen en je eigen pad te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds