fbpx

Merk je dat je vaak afgeleid bent of juist naar afleiding zoekt? Laat je je continu afleiden van hetgeen dat je moet doen? Dan heb je last van uitstelgedrag. In deze tijd is het ontzettend makkelijk om afgeleid te raken. Door sociale media, door activiteiten die overal en nergens uit de grond poppen. Boeken, video’s en ga zo maar door. Maar hoe houdt je de focus bij jezelf? Hoe zorg je dat je datgene gaat doen dat belangrijk voor jou is? Loslaten van FOMO en een duidelijk plan helpen je hierbij. In deze blog geef ik je een aantal tips om uitstelgedrag te stoppen.

Onderzoek jouw kernwaarden
Wat belangrijk voor jou is, kan je vaak onderbrengen in kernwaarden. Persoonlijk, werk, vrienden, reizen, familie, relaties, leuke activiteiten etc. Onderzoek jouw kernwaarden om jouw focus te bepalen. In het value journaling werkboek kan je met simpele opdrachten jouw kernwaarden onderzoeken en jouw stappen SMART maken. Je krijgt hierin in duidelijke focus.

Onderzoek wat jou continu afleidt
In deze tijd raken veel mensen afgeleid door social media. Activiteiten die overal en nergens oppoppen en vooral het gevoel van FOMO (FEAR OF MISSING OUT). Maar is dat echt zo? Mis je echt datgene? Of is het een afleiding die niet terugkomt in jouw kernwaarden lijstje? Maak keuzes voor jezelf. Wat wil je minder gaan doen? Waar loop je tegenaan? Beperk je social media gedrag bijvoorbeeld. En maak een duidelijke planning wanneer je hier op gaat. Zet desnoods een timer op je apps. Dit geldt ook voor het beantwoorden van e-mail. 1 of 2 keer per dag je e-mail beantwoorden is voldoende.

Maak een planning
Wanneer je een duidelijke focus hebt vanuit je kernwaarden, dan kan je een planning gaan maken. Verwerk deze planning in je agenda. Dit zijn taken uit je werk. Maar vooral ook uit je persoonlijke leven. Wil je meer sporten of vaker naar de yoga? Zorg dan dat dit als eerste ruimte krijgt in je agenda. Dit is een non-negotiable. Dit houdt in dat je hier geen discussie met jezelf of anderen over voert als er ‘afleiding’ of iets anders tussendoor komt. Dit moet je doen om lekkerder in je vel te zitten. Houdt je aan deze planning. Je kunt ook gerust tegen de mensen in je omgeving vertellen dat je een bepaalde focus hebt en daar niet vanaf wilt wijken. Voel je daarin vooral niet schuldig.

Plan reflectie momenten in
Zelf werk ik met een jaar plan waarin ik de gehele planning van begin tot eind verwerk. Van personal soul goals, tot moodboard, gewenste klant, producten, prijzen, jaaromzet, aantal verkopen, finance planning (personal & business) en resultaten. Dit geeft me een enorm duidelijk overzicht welke stappen ik door het jaar heen wil maken. Hier koppel ik gemakkelijk acties aan. Praktisch zijn brengt enorm veel duidelijkheid in hetgeen dat je wilt gaan doen. Maar vooral het brengt je ook verder. Ik werk nu al een aantal jaar met deze methode en het verdubbelt ieder jaar mijn omzet. Daarnaast maakt het me ook blij om de groei te zien. Niet alleen in omzet. Maar ook vooral op persoonlijk vlak. Ik maak groen welke persoonlijke doelen ik had. Dit kan zijn van ‘meer tijd met mijn partner, familie en vrienden besteden’ tot aan meer momenten voor mezelf (spa, wellness, massage, strand etc.). Dat laatste is het aller belangrijkste.

Kijk naar de mensen die het dichtste bij je staan
Je kunt geen vrienden blijven met de hele wereld. Kies wie er het dichtste bij je staan. En zorg dat je daar een sterke band mee opbouwt. Dit zijn de mensen waar je het meeste aan hebt en op terug kunt vallen. Maar vooral ook waar je hulp aan kunt vragen. De 5 mensen waar je het meeste mee omgaat zijn een reflectie van wie jij wilt worden en zijn. Uiteraard kan je niet iedereen veranderen en zorgen dat ze je niet afleiden. Maar je kunt ze wel vertellen waar je mee bezig bent. Het kan soms zijn dat mensen afvallen. Dat is niet erg. Vaak is het een proces.

Plan focus momenten in
Moment om te ademen, yoga te doen geven je de ruime om in te tunen bij jezelf. Ademwerk en yoga helpen je om je weer terug te brengen bij je kern. Jouw focus. Kies een vast moment hiervoor om dit te gaan doen, zodat je ook meer rust door je week heen ervaart. Als je hier nog niet heel bekend mee bent, begin dan eens met 1 les per week bij een docent. Vervolgens ga je het naar ervaring zelf wel uitbouwen. Dit is ook een proces. Hoe vaker je het doet. Hoe geoefender je wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds