Het ouderschap kan zowel vreugdevol als uitdagend zijn. Het is belangrijk om momenten van ontspanning te creëren, zowel voor jezelf als voor je baby. Een geweldige manier om dit te doen is door samen bewust te ademen. In deze blog gaan we de voordelen van ontspannen en bewust ademen met je baby verkennen en hoe het jullie band kan versterken.

Voordelen van bewust ademen met je baby

 1. Kalmeert zowel ouder als baby:
  Wanneer we rustig ademen, sturen we signalen naar ons zenuwstelsel dat alles veilig en kalm is. Dit werkt op dezelfde manier voor baby’s. Door samen met je baby te ademen, creëer je een rustige en ontspannen sfeer, waardoor zowel jij als je baby zich kalmer en meer gebalanceerd kunnen voelen. Tijdens de borstvoeding verdiept dit het rustmoment nog eens extra. Maar ook als je flesvoeding geeft, helpt dit je kindje rustiger te drinken. Voor jou is het ook direct een ontspannen rust moment.
 2. Versterkt de ouder-kind band:
  Ademhalingsoefeningen met je baby kunnen een diepere verbinding tussen jullie tot stand brengen. Door samen te ademen, synchroniseer je jullie ademhaling en creëer je een gevoel van eenheid. Dit kan de band tussen ouder en kind versterken en een gevoel van veiligheid en geborgenheid bevorderen.
 3. Bevordert een gezonde ademhaling:
  Door bewust en diep te ademen, stimuleren we een gezonde ademhaling. Dit geldt ook voor baby’s. Door samen te ademen, help je je baby om bewust te worden van zijn ademhaling en de voordelen van diep ademen te ervaren. Dit kan de longfunctie verbeteren en de algehele gezondheid van je baby bevorderen.
 4. Vermindert stress en spanning:
  Ontspannen ademen heeft een kalmerend effect op ons lichaam en geest. Dit geldt ook voor baby’s, die vaak spanning en stress kunnen ervaren. Door samen te ademen, kun je de stressniveaus van je baby verlagen en hem helpen te ontspannen. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens momenten van onrust of huilen.
 5. Stimuleert mindfulness en aanwezigheid:
  Ademen met je baby is een vorm van mindfulness-oefening. Het helpt zowel jou als je baby om in het moment aanwezig te zijn en je te concentreren op de ademhaling. Dit kan een gevoel van kalmte en bewustzijn creëren, zowel voor jou als voor je baby.

Bewust ademen werkt diep door in het systeem

Ontspannen ademen met je baby heeft vele voordelen, zowel voor jou als voor je kleintje. Het helpt bij het creëren van een kalme en ontspannen sfeer, versterkt de band tussen ouder en kind, bevordert een gezonde ademhaling en vermindert stress en spanning. Neem de tijd om samen te ademen en geniet van de rust en verbondenheid die het met zich meebrengt. Het werkt diep door in het systeem. Kinderen waarbij bewuste ademhaling al vroeg aanwezig was, zullen bewuster en ontspannen in het leven staan. Vanuit het familiesysteem kunnen kinderen namelijk patronen overnemen.

Op het learning platform staan diverse adem oefeningen die je kunt doen om meer in verbinding met jezelf te komen en daarmee ook beter kunt verbinden met je kindje.