fbpx

De herfst is een seizoen van verandering en transformatie. Terwijl de bladeren van de bomen vallen en de temperaturen afkoelen, voelen we een verschuiving in energie. Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt de herfst geassocieerd met de longen en meridiaan. In dit blog willen we de focus leggen op de long meridiaan en ontdekken hoe we deze kunnen ondersteunen tijdens de herfst.

Long meridiaan

De long meridiaan is een energiebaan die door het lichaam loopt en verbonden is met de functie van de longen. Volgens de TCM speelt de longmeridiaan een belangrijke rol bij het reguleren van de ademhaling, het in evenwicht houden van de emoties en het versterken van het immuunsysteem. Daarom kan het ondersteunen van de longmeridiaan tijdens de herfstmaanden cruciaal zijn om onze gezondheid en welzijn te bevorderen. In de onderstaande afbeelding zie je waar de longmeridiaan zich bevindt.

Long meridiaan stimuleren met ademhalingsoefeningen

Een van de meest effectieve manieren om de long meridiaan te ondersteunen, is door middel van ademhalingsoefeningen. Onze ademhaling is nauw verbonden met de longen en heeft een directe invloed op ons zenuwstelsel en onze emoties. Door diepe ademhalingsoefeningen te doen, kunnen we de longmeridiaan stimuleren en helpen bij het bevorderen van ontspanning en balans.

Long meridiaan,Yin Yoga en Qigong

Naast ademhalingsoefeningen kunnen bepaalde houdingen in yin yoga en qigong ook helpen om de longmeridiaan te activeren. Houdingen die de borst openen en de ademruimte vergroten. Zoals de Cobra pose en het rekken van de armen boven het hoofd, kunnen de energiestroom in de longmeridiaan bevorderen en eventuele blokkades opheffen. Ook houdingen als de Anahata pose en Open Heart Butterfly kunnen bijdragen aan meer ruimte in de longmeridianen. In de online yin & fascia therapie cursus zitten oefeningen om meer ademruimte te creëren.

Herfstvoeding

Het eten van voedingsmiddelen die goed zijn voor de longen is een andere manier om de longmeridiaan te ondersteunen tijdens de herfst. Volgens de Chinese voedingsleer worden voedingsmiddelen zoals peren, appels, pompoen en gember als heilzaam beschouwd voor het versterken van de longenergie. Ze helpen bij het verwarmen en voeden van de longen, wat vooral belangrijk kan zijn in koudere seizoenen.

Warme kleding

Daarnaast kan het dragen van warme kleding en het vermijden van koude tocht en vochtige omgevingen ook behulpzaam zijn bij het ondersteunen van de longmeridiaan. Bescherm jezelf tegen de koude herfstlucht door een sjaal te dragen die je keel en borst bedekt. En vermijd het verblijven in vochtige omstandigheden.

Verbinding met het herfstseizoen en de longmeridiaan

Het bewust zijn van onze energetische verbinding met de seizoenen. En het ondersteunen van het functioneren van de long meridiaan kan bijdragen aan het behouden van een goede gezondheid en evenwicht tijdens de herfst. Door aandacht te besteden aan onze ademhaling. Het beoefenen van geschikte bewegingen en het voeden van ons lichaam met de juiste voeding. Kunnen we optimaal profiteren van de energie van dit seizoen.

Dus laat de herfst je inspireren om in contact te komen met de energie van de long meridiaan. Focus op je ademhaling, omarm de verandering en laat deze transformatieve tijd van het jaar je helpen bij het ondersteunen van je welzijn en innerlijke balans.

Retreat

Wil je deze herfst goed beginnen? Ga dan op een Prive Back to Nature Retreat naar Zuid-Frankrijk. Tijdens dit retreat op ademwerk, yin yoga, fascia massage en het stimuleren van je immuunsysteem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds