fbpx

Hoe kom je van je whiplash klachten af?

Een whiplash. Een vervelende klacht die kan ontstaan naar aanleiding van een kop staart botsing of val op de grond. Een klacht die ook bij mij ontstond na een kop staart botsing met een vrachtauto. Een klacht die ik niet direct doorhad. Ik werkte rustig nog even door nadat een vrachtwagen mijn kleine toyota starlet was binnen gereden… In dit artikel vertel ik je meer over de klachten en methodes hoe je er vanaf kunt komen. Juist omdat het zo belangrijk is dat whiplash klachten aandacht krijgen. Het is een klacht die niet altijd begrepen wordt door iedereen. Mensen die doorlopen met deze klachten kunnen er ernstige klachten aan over houdingen als het gebagatelliseerd wordt.

 

Onzichtbare klachten

Whiplash klachten zijn gewoon heel vervelend. Het zijn onzichtbare klachten die ontstaan na een kopstaart botsing of een val. Vaak merk je dit niet meteen. Eerst voel je wellicht wat stijfheid in je nek en je denkt dat dit snel wegtrekt. Wees hier echt voorzichtig mee. Want het herstel van een whiplash kan maanden duren als je niet voldoende rust neemt.

Een whiplash is een aandoening aan de nek die ontstaat na een snelle ongecontroleerde beweging van het hoofd na een botsing of val. Vaak is de schade hiervan niet te zien op foto’s, maar voel je er wel de ongemakken van. Hieronder zal ik de klachten omschrijven die horen bij het beeld van een whiplash.

 

Dit zijn lichamelijke klachten die je kunt ervaren

Nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, disbalans in evenwichtsorgaan, misselijkheid, stijfheid in nek en schouders, oorsuizen.

 

Geestelijke klachten die op lange termijn kunnen ontstaan

Onzekerheid, depressiviteit, wantrouwen in het lichaam, onmacht.

 

Dit zijn methodes die jou van deze klachten af kunnen helpen

EMDR, breath-work, yin yoga, acupunctuur en guasha zijn methodes die jou van deze klachten af kunnen helpen. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik mij gaan verdiepen in methodes die een bijdrage kunnen leveren in het oplossen van whiplash klachten.

 


EMDR

EMDR is een methode die werkt bij trauma verwerking. Ik heb dit zelf gedaan bij een psycholoog zodat ik weer auto durfde te rijden. Na het auto ongeluk kreeg ik zelf veel flashbacks als ik in mijn binnen spiegel keek. Ik vertrouwde niemand die achter mij reed en schoot daarmee steeds weer in de angst. Ook ervaarde ik angsten als ik op straat liep. Ieder gemotoriseerd voertuig kon mij nog wel eens aan gaan rijden.

Ik had tijdens mijn rijlessen immers geleerd dat autorijden voornamelijk bestaat uit het opvangen van andermans fouten.

EMDR is een methode waarin je teruggaat naar de situatie waarin het trauma is ontstaan. Door middel van verschillende technieken (piepjes, vingers die heen en weer gaan voor je ogen of klikjes) werk je toe naar herstel van het trauma. Op schaal van 1-10 beschrijf je de angst die je ervaart na de verschillende sessies. Voor mij een hele waardevolle manier van therapie.

Echter was het wel even zoeken welke wijze bij mij hielp. Vanwege duizeligheid en whiplash klachten was het bewegen van de vinger voor mijn gezicht echt een no-go. Het maakte me misselijker en duizeliger dan dat ik al was. Er is een korte break geweest in de therapie en na verloop van tijd zijn we verder gegaan met een koptelefoon met piepjes.

Na afloop van deze therapie vorm kon ik terugdenken aan de situatie zonder dat ik direct paniek, angst of onmacht ervaarde.

 

 

Breath-work
Breath-work (ademsessies) kunnen een grote bijdrage leveren in het verbeteren van whiplash klachten. Breath-work zorgt ervoor dat er verlichting in het lichaam ontstaat. Het bindweefsel heeft namelijk zuurstof nodig om weer te versoepelen en pijn los te laten.

Een whiplash is een klacht die ontstaat vanuit een kopstaart botsing. Lichamelijk voel je van alles. Maar dit wordt werkelijk aangestuurd vanuit het brein. Op het ritme van jouw ademhaling kan jij weer ruimte creëren in je lichaam en whiplash klachten daarmee verminderen. Er zijn verschillende oefeningen die ik je kan leren tijdens ‘a course of natural breath-work’.

 

 

Yin Yoga

Yin yoga een methode waarmee we werken op het dieper liggende bindweefsel. Het weefsel waar klachten in ontstaan. Stretches worden 3-5 minuten aangehouden waardoor het bindweefsel als het ware gaat wateren net als een spons. Het zal weer soepel en flexibel worden waardoor de pijn en spanning losgelaten kan worden.

Tijdens de yin yoga oefeningen gaat het niet om de diepte van de houding. Het gaat er juist om dat jij gaat voelen en ervaren wat er in je lichaam speelt. Welke sensaties zijn er aanwezig? Welke emoties ervaar je daarbij? Je leert op basis van wat je voelt in je lichaam beter omgaan met je emoties en je eigen lichaamskracht.

Jouw grenzen zijn hierin de belangrijkste factor. Als je deze leert herkennen zul je ook minder snel over je eigen grenzen heen gaan.

Loslaten en vertrouwen staan hierin centraal. Het ego mag je loslaten en je mag leren vertrouwen op het proces van herstel.

Veel fysiotherapeuten en osteopaten verwijzen door naar yoga als herstelmethode na een ongeluk. Het leert je geduld te hebben voor het herstelproces en werkt door op het zenuwstelsel, je bindweefsel, gewrichten en spieren.

 

Acupunctuur

Zelf heb ik ook een tijdje acupunctuur erbij gedaan. Dit heeft ook een bijdrage geleverd aan het herstel van mijn whiplash klachten. Voor meer informatie hierover verwijs ik graag door naar Bas van Pelt (fysiotherapeut en acupuncturist).

Neem de tijd voor je herstel. Je kan dit maar 1 keer goed doen. Misschien sla je een andere weg in en ga je hele andere dingen doen na jouw herstel. Sta open voor wat er op jouw pad komt.

 

Disclaimer: dit zijn methodes die voor mij geholpen hebben. Bespreek altijd met jouw arts of fysiotherapeut wat zij aanraden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: