fbpx

In de hectische wereld van vandaag is het essentieel om momenten van innerlijke rust en ontspanning te vinden. Stress kan zich opstapelen en zelfs fysieke klachten veroorzaken als we niet goed voor onszelf zorgen. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze stress te verminderen en jouw vaguszenuw, ook bekend als de nervus vagus, kan daarbij een sleutelrol spelen. In dit blog lees je welke nervus vagus oefeningen helpend zijn.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een belangrijke zenuw die van invloed is op ons parasympathische zenuwstelsel. Ook wel bekend als ons ‘rust- en herstelsysteem’. Door de stimulatie van de nervus vagus kunnen we ons lichaam en geest kalmeren. En in een staat van ontspanning brengen. Een van de manieren om de nervus vagus te activeren, is door middel van specifieke oefeningen die gericht zijn op het vergroten van vagale tonus.

Yin en fascia therapie inzetten als nervus vagus oefeningen

De benadering van Yin & fascia therapie zijn twee benaderingen die perfect samengaan als nervus vagus oefeningen. Samen zullen ze diepe ontspanning en heling bevorderen. Yin yoga richt zich op het versterken en stretchen van bindweefsel. Terwijl fascia therapie gericht is op het losmaken van spanning en blokkades in het fasciale netwerk van het lichaam. Door het combineren van deze oefeningen, kun je een krachtige synergie creëren voor het stimuleren van ontspanning en welzijn.

Hier zijn enkele andere oefeningen die je kunt proberen:

  1. Diepe, langzame buikademhaling: Adem diep in door je neus en laat je buik uitzetten. Adem langzaam uit door je mond en voel de ontspanning in je lichaam. In het online breathe better programma ontvang je ademhalingsoefeningen die je hierbij helpen.
  2. Hummen en zingen: Door geluiden te maken waarbij je de keel- en stembanden activeert, stimuleer je de nervus vagus.
  3. Koude exposure: Neem een koude douche of dompel jezelf onder in koud water om de nervus vagus te activeren en ontstekingen te verminderen.

Combineer deze oefeningen met yin yoga houdingen zoals de Child’s Pose, Butterfly Pose en Sphinx Pose om het bindweefsel te stimuleren en spanning los te laten. Voeg daarnaast fascia therapie technieken toe, zoals zelfmassage met een fasciaroller of het gebruik van myofasciale release technieken, om diepe ontspanning en heling te bevorderen.

Door het beoefenen van nervus vagus oefeningen in combinatie met yin & fascia therapie, kun je een krachtige bondgenootschap vormen voor het herontdekken van innerlijke rust en het herstellen van balans in lichaam en geest. Neem de tijd om te luisteren naar je lichaam, adem diep en omarm de kalmerende kracht van deze helende praktijken.

In mijn E-book ‘Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie‘ ontvang je ook een reeks oefeningen. Of start met mijn Online Yin & Fascia Therapie Cursus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds