fbpx

Vaak spreek ik mensen die wel met yoga willen beginnen, maar eerst moeten ze nog een massage krijgen. Of eerst moet een fysiotherapeut hen weer kraken of masseren. De grootste smoes in het verhaal gaat vaak over tijd. Tja… dat is leuk. Maar wanneer ga je zelf je verantwoordelijkheid nemen? In deze blog leg ik je uit waarom een fysiotherapeut, coach of dokter jou niet kan fixen. 

Je kent ze wel. Die mensen die al 100 keer naar een fysiotherapeut zijn geweest. Even kraken. Even masseren. Maar ondertussen blijven ze maar klagen dat ze overal last van hebben. Ze denken alleen aan de quick fix. Maar niet aan de lange termijn. Doodzonde en vooral erg pijnlijk voor henzelf. Want na drie maanden ervaren ze wéér die pijn en worden ze langzaam depressief, burn-out of oververmoeid. Hoe je het ook wilt noemen.

 

Het wordt tijd dat je je eigen verantwoordelijkheid gaat nemen

Ik weet nog dat ik voor de zoveelste keer bij mijn zoveelste fysiotherapeut kwam. Hij vertelde me dat hij me niet ging helpen en me zou doorsturen naar een haptonoom. Op dat moment had ik geen idee wat dat was. Een soort fysiotherapeut waar je gaat ‘leren voelen’. Dat had ik kennelijk nodig. Het had wel wat tijd nodig voordat ik leerde begrijpen waar dit over ging. Een fysiotherapeut kan je blijven kraken. Een masseuse kan je blijven masseren. Maar als jij in de tussentijd niet naar je lichaam luistert, zal er op de lange termijn weinig veranderen op het gebied van jouw welzijn.

Vanuit de haptonomie leerde ik verschillende oefeningen die bijdragen aan ontspanning, grenzen aangeven en loslaten. Daarnaast is dit de plek geweest waar ik in aanraking kwam met yin yoga. Onder deze foto vertel ik je precies wat yin yoga voor mij heeft betekend.

 

Butterfly a.k.a. schildpad – helpt om onderrug klachten en heupklachten te verminderen. Creëert ruimte in de liezen, hamstrings, onderrug.

 

 

Wat yin yoga voor mij heeft betekend

Yin Yoga gaf mij rust in tijden dat ik weinig vertrouwen had in mijn eigen lichaam en geest. Na een auto-ongeluk kampte ik met PTSS, een evenwichtsorgaan die uit balans was en whiplash klachten. Dit uitte zich in angstaanvallen, pijn in mijn nek en continu het gevoel hebben om te kunnen vallen doordat ik volledig uit balans was.

Na het auto-ongeluk wilde ik zo snel mogelijk weer aan het werk, want ik had nét een nieuwe baan en wilde dit contract niet verliezen. Ik maakte mezelf wijs dat ik geen tijd had om te revalideren en te rusten. A.k.a. de slechtste keuze die je kunt maken als het om je gezondheid gaat. Na 4 weken zat ik volledig uitgeput en gestoord thuis. 4 maanden later werd mijn contract alsnog niet verlengd.

Tijdens de yin yoga lessen leerde ik hoe ik mijn lichaam weer kon vertrouwen. Door rustig in vertrouwen met mijn ademhaling te werken, kon ik in de houdingen meer ruimte creëren in mijn lichaam. Maar ook mijn mind werd rustig. Ik leerde steeds meer in het moment te leven. Dit was mijn grootste levensles, want ik was in mijn hoofd altijd bezig met ‘doorgaan’ en ‘presteren’. Maar ik kon pas beter worden als ik leerde ‘loslaten’.

Wekelijks volgde ik yogalessen bij Stress centrum POFA in Alkmaar. Hier leerde ik weer te vertrouwen op mijn lichaam, maar ook dat ik écht de tijd moest nemen om te herstellen van mijn angstklachten en whiplash klachten. Goed herstel is de basis voor een onbezorgde toekomst.

Wat de belangrijkste les in deze herstel periode voor mij was is dat een dokter, therapeut of arts mij niet ging fixen. Ik moest zelf leren hoe ik mijn eigen lichaam weer in balans kon krijgen. Maar nog belangrijker… hoe ik daarna mijn lichaam in balans ging houden. Tijdens een terugkom dag heb ik toen besloten om zelf een opleiding tot Yin Yoga docent te gaan volgen. Mijn toekomst lag inmiddels open omdat ik geen contract meer had bij mijn huidige werkgever. Ik kon een leven gaan vormgeven waarin ik mijn eigen lichaam en geest in balans kon houden. Daarvoor moest ik dieper in de materie duiken. In eerste instantie voor mezelf. Zonder intentie dat ik er werkelijk iets mee ging doen. Dat kwam pas later.

 

 

Dit is waarom ik les ben gaan geven

Ik kwam erachter dat veel mensen hun herstel en stress laten afhangen van een ander. Ook ik maakte me daar schuldig aan. Toen de psycholoog mij vertelde dat ik PTSS had n.a.v. mijn ongeluk, nam ik het hen kwalijk dat het niet snel genoeg ging. Dat ik pas over 6 weken terecht kon en dat ik dan maar 6 weken thuis moest zitten. Terwijl in de tussentijd kon ik gewoon aan mezelf werken.

Realiseren dat je zelf aan de bak moet is lastig. Dat kwartje moet vallen en je moet de juiste informatie aangereikt krijgen. Toen dit gebeurde, realiseerde ik me dat alleen ik verandering kon aanbrengen in mijn leven. De grootste verandering begon met ‘acceptatie’. Door te accepteren dat mijn situatie nu even zo was en dat mijn lichaam en geest tijd nodig hadden om weer tot elkaar te komen, kon ik verder komen in herstel.

Veel mensen zie ik hiermee worstelen. Acceptatie is lastig. Ze krijgen niet de juiste informatie of diagnoses aangereikt. en hebben weinig geduld.

De 3 lessen die ik probeer mee te geven zijn als volgt:

 • Leren accepteren
 • Leren voelen
 • Verantwoordelijkheid nemen over je eigen lichaam en geest

Dit hangt samen met:

 • Elke dag opnieuw voelen wat jouw lichaam aangeeft
 • Iedere dag oefeningen toepassen die bijdragen aan een gezond en bewust leven
 • Accepteren dat je rust nodig hebt op het moment dat je lichaam en geest dit aangeven.

 

 

Wat je aangereikt krijgt tijdens de oefeningen

Tijdens mijn lessen leer ik je rust en stilte te vinden in jezelf. Veel mensen zijn geneigd de rust en stilte te zoeken buiten zichzelf. Maar je kunt pas echt rusten als je de stilte in jezelf kunt vinden. Dit is waar je echt herstelt.

Een les bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Meditatie: tijd en ruimte om bij jezelf aan te komen na een drukke dag
 • Yin Yoga houdingen: diepe stretches gericht op bijvoorbeeld het schoudergebied, heupgebied en onderrug. Door de diepe stretches creëren we ruimte in het bindweefsel. Na iedere houding is er een moment van navoelen en geef je het bindweefsel de ruimte en tijd om spanningen los te laten uit het bindweefsel.
 • Ademhalingsoefeningen: tijdens de meditatie en yin yoga houdingen leer ik je hoe je de ademhaling ‘natuurlijk’ kunt laten stromen. De ademhaling is de verbindende factor tussen lichaam en geest. Dit is de verbinding die veel mensen kwijt raken. Door te leren hoe je weer volledig door het lichaam heen kunt ademen, zal spanning afnemen in het lichaam.
 • Eindontspanning: een eindontspanning van 15 minuten waarin we het lichaam diepe ontspanning en rust bieden. Een lichte reis door het lichaam, gevolgd door een visualisatie en meditatie.
 • Eind meditatie: Na de eindontspanning kom je rustig weer omhoog tot zit om nog even na te voelen. Zo is de overgang van liggen tot zit naar staand niet te groot.

 

Terugkoppeling naar het dagelijks leven

Het is heel leuk dat je naar yoga gaat en oefeningen leert… Maar hoe koppel je dit dan terug in het dagelijks leven? Hoe blijf je je oefeningen doen als je thuis bent of op je werk?

Tijdens de houdingen koppel ik veel terug naar situaties uit het dagelijks leven. Ik geef concrete voorbeelden waarin je bijvoorbeeld oefeningen kunt blijven toepassen. Het is logisch dat je niet alle soorten oefeningen op je werk altijd kunt toepassen. Maar er zijn vaak hele simpele oefeningen die je altijd kunt doen. Belangrijkste is jouw bewustzijn dat je echt verandering wilt in je leven. Want als jij pijnvrij wilt leven, dan zul jij aan de bak moeten en niet je fysiotherapeut, coach of dokter.

 

Wil je meer weten of (yin) yoga iets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op via info@mindeventsfactory.com. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds