fbpx

Een burn-out is in de laatste jaren steeds meer toegenomen door de toenemende consumptie maatschappij. Tekens van een burn-out zijn moeheid, piekeren, concentratieproblemen, emotionele uitbarstingen, prikkelbaarheid, geen drukte kunnen ervaren en constant een opgejaagd gevoel. Vaak zijn het ook perfectionisten die in een burn-out belanden. In deze blog lees je meer over wat een burn-out is en hoe je eruit komt.

Wat is een burn-out?

Een burn-out betekend letterlijk dat je opgebrand bent. Je bent te lang over je eigen grenzen gegaan waardoor je je lichamelijk en mentaal uitgeput voelt. Vaak gaat dit gepaard met irritaties naar mensen, plekken en zelfs technologie. Dat is ook niet gek in een wereld waarin we steeds meer blootgesteld worden aan prikkels. Appjes, notificaties, social media. Maar ook op het werk kan het zijn dat de werkdruk hoog ligt en jij steeds meer werk op je schouders neemt.

Echter hoeft een burn-out niet alleen werk gerelateerd te zijn. Het kan ook komen door privé gebeurtenissen. Denk aan verhuizen, verbouwen, een kindje krijgen, overlijden van een partner of familielid.

Ook onduidelijkheden over de toekomst kan zorgen voor een burn-out. De gehele corona pandemie is ook een periode geweest waarin veel mensen in een burn-out belandde of juist erachter kwamen dat ze hier al langer in zaten.

Oorzaken die zorgen dat je in een burn-out terecht komt

  • Perfectionisme
  • Controle drang
  • Te loyaal zijn ten opzichte van je eigen grenzen en energie level
  • Geen nee kunnen zeggen
  • Spanningen op het werk of thuis
  • Sociaal onzeker zijn
  • Time management

Welke klachten kun je ervaren tijdens een burn-out?

  • Moeheid
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratie problemen
  • Slaapproblemen
  • Drukte en lawaai niet kunnen verwerken
  • Emotionele uitbarstingen
  • Hartkloppingen
  • Hyperventilatie
  • Maag en darm klachten

Wat je kunt doen om uit een burn-out te komen…

Acceptatie fase

In de eerste plaats is het belangrijk dat je accepteert dat je in een burn-out gekomen bent. De acceptatie fase is een periode waarin je ook rust neemt. Echter is alleen rust niet altijd de oplossing. Ga daarom ook altijd in gesprek met een coach of psycholoog. Een bedrijfsarts kan je hier ook bij helpen. Ga na waar de klachten vandaan komen.

Onderzoeksfase

Ga op onderzoek uit wat voor jou passend is. Maak hierin vooral jouw verlangens helder. Je kunt dit met een psycholoog doen. Of bijvoorbeeld een online cursus volgen om jouw klachten te verminderen. Het is vooral belangrijk dat je voor oude patronen nieuwe gezonde patronen gaat ontdekken.

Methoden die bij kunnen dragen aan herstel

Ademwerk

Ademwerk kan ondersteuning bieden in het tot rust brengen van je zenuwsysteem, je mind en je lijf. Door bewust te voelen wat er in je lichaam speelt, ga je ook ontdekken waar je op basis van energie behoefte aan hebt. In het Breathe Better Programma wordt je aan de hand van 6 modules meegenomen in ademoefeningen, meditaties, schrijfopdrachten onderweg naar een krachtige mindset. Je mindset veranderen is belangrijk bij het herstel van een burn-out.

Yoga

Lichaam gerichte oefeningen kunnen fijn zijn als je bijvoorbeeld last hebt van fysieke klachten als nek en schouderpijn door spanning, pijn in de onderrug en disbalans tussen inspanning en ontspanning. Het is belangrijk om naast ontspanning ook het lichaam op een zachte manier inspanning te bieden. Yoga is een mooie manier om weer energie en balans in het lichaam op te bouwen. Je leert je lichaam beter kennen, verzachten en te versterken.

Kernwaarden onderzoek

Vaak zijn het perfectionisten waarbij een burn-out op de loer ligt. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat jouw kernwaarden zijn. En daarnaast ook waar je over je grenzen heen gaat. In het Value Journaling Workbook wordt je aan de hand van vraagstellingen meegenomen op alle vlakken in je leven. Werk, thuis situatie, ontspanning, inspanning, financiën etc.

Aan het einde van het werkboek maak je een helder overzicht van waar je nu staat en waar je naartoe wilt werken. De stapjes worden klein gemaakt, zodat het helder, overzichtelijk en haalbaar is.

Wil je begeleiding hierbij? Voel je dan vrij om een online 1:1 sessie in te plannen.

Herstel vasthouden

Wanneer je hersteld bent van een burn-out, bestaat de kans dat er angst is om weer terug te vallen. Het is hierin belangrijk dat je mild blijft naar jezelf en niet in oude patronen terugvalt vanuit bijvoorbeeld perfectionisme, loyaliteit en time management.

In herstel is het daarom belangrijk om je nieuwe gezonde patronen aan te houden. Heeft ademwerk en yoga voor jou bijvoorbeeld bijgedragen aan herstel? Blijf dit dan ook doen op regelmatige basis. Het zorgt voor balans en ontspanning. Maar ook vertrouwen en rust in je nieuwe levenswijze.

Nieuwe levenswijze

Na een burn-out is niemand hetzelfde. Je hebt veel over jezelf geleerd. Je geeft je grenzen duidelijk aan en leeft meer vanuit je hart en gronding. Accepteer dat dit je nieuwe levenswijze is en probeer niet teveel achterom te kijken. Uiteraard kun je inspiratie halen uit het verleden. Maar zie het niet als een foute gebeurtenis. Dit mocht gebeuren om je naar een nieuwe levenswijze te begeleiden. Een levenswijze waarin je als het goed is beter voor jezelf bent gaan zorgen.

You might also enjoy:


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds