Whiplash is een veelvoorkomende blessure die optreedt als gevolg van een plotselinge en krachtige beweging van de nek, meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk of een sportblessure. Het kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van de getroffen persoon. In deze blog ga ik dieper in op de symptomen van whiplash en lees je manieren om het herstel te bevorderen.
Symptomen van whiplash:
- Nekpijn en stijfheid: Een van de meest voorkomende symptomen van whiplash is pijn en stijfheid in de nek. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij beweging. Het kan ook pas na een aantal dagen optreden. Onderschat een ongeluk dus niet!
- Hoofdpijn: Whiplash kan ook leiden tot aanhoudende hoofdpijn, vaak van het spannings- of migraine-type. Deze hoofdpijn kunnen gepaard gaan met duizeligheid en vermoeidheid.
- Schouder- en rugpijn: De krachtige beweging van de nek kan ook pijn en spanning veroorzaken in de schouders en rug. Dit kan zich manifesteren als pijnlijke spieren en verminderde mobiliteit.
- Gevoelloosheid en tintelingen: Whiplash kan ook leiden tot gevoelloosheid en tintelingen in de armen en handen. Dit kan wijzen op zenuwbeschadiging als gevolg van de blessure.
- Concentratie- en geheugenproblemen: Sommige mensen ervaren na een whiplash blessure problemen met concentratie en geheugen. Dit kan het dagelijks functioneren beïnvloeden.
Herstel whiplash bevorderen:
- Rust en activiteitsbeperking: Direct na de blessure kan het belangrijk zijn om rust te nemen en activiteiten te beperken die de symptomen verergeren. Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen en het herstelproces te bevorderen. Whiplash klachten kunnen ook een aantal dagen later optreden of juist verergeren als je geen rust neemt.
- Pijnmanagement: Het beheersen van pijn is een belangrijk aspect van het herstel. Dit kan worden bereikt met behulp van pijnstillers, cbd olie, fysiotherapie, warmte- of koudebehandelingen en andere niet-medicamenteuze methoden zoals (zelf)massage of acupunctuur.
- Fysiotherapie en oefeningen: Fysiotherapie kan een essentieel onderdeel zijn van het herstelproces bij whiplash. Een fysiotherapeut kan helpen bij het versterken van de nek- en schouderspieren, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van een gezonde houding.
- Ergonomische aanpassingen: Het aanpassen van de werkplek of het dagelijkse leven aan een ergonomische omgeving kan helpen om de belasting op de nek en rug te verminderen en het herstel te bevorderen.
- Psychologische ondersteuning: Whiplash kan ook emotionele en psychologische impact hebben. Het kan nuttig zijn om ondersteuning te zoeken bij een psycholoog of therapeut om om te gaan met eventuele angst, depressie of posttraumatische stress die kan optreden na een whiplashblessure.
Persoonlijke ervaring
Zelf heb ik in 2018 een auto-ongeluk gehad met een whiplash tot gevolg. Dit veranderde behoorlijk wat in mijn leven. Waar ik op het moment zelf veel boosheid voelde, zie ik het vandaag als een klap in de goede richting. Er reed een vrachtwagen achter op mijn auto in. De eerste dagen was mijn nek stijf. Maar na een week ging ik alweer aan het werk. Dit was ondoordacht. Want na een maand werden de klachten veel erger. Mijn advies is dus ook, neem de tijd om te herstellen en laat je niet onder druk zetten door een werkgever.
3 maanden later ben ik ziek uit dienst gegaan. Mijn herstel heeft wel 6-7 maanden geduurd. En in die periode volgde ik Yin Yoga, Acupunctuur, EMDR sessies bij een Psycholoog en ging ik mij verder verdiepen in het zelfhelend vermogen. Einde van dat jaar volgde ik mijn eerste Teacher Training als Yin Yoga Teacher in Ibiza. Voor mij een levensveranderende gebeurtenis.
Want sinds ik dit ongeluk heb gehad, ben ik mijn leven anders gaan inrichten. Rustiger. Meer aandacht voor mijn lijf. Bewust van wat ik voel van binnen. Ik ben volledig klachtenvrij nu. Dat heeft mij ongeveer een jaar gekost. Maar met de juiste tools geloof ik dat iedereen dit kan. Naar het fysieke en emotionele gedeelte, kan ik een goede letselschade adviseur aanraden. Zij nemen alle ‘denkwerk’ uit handen tijdens het herstel.
Online programma volgen
Vanuit mijn persoonlijke ervaring heb ik twee programma’s ontworpen die bijdragen aan het loslaten van chronische pijn en emotionele blokkades:
- Yin Yoga: Whiplash klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Yin Yoga kan helpen om met geduld en compassie naar je klachten te leren kijken. De online yin & fascia therapie cursus kan je helpen om pijn klachten te verminderen. Ik ontwikkelde deze training naar aanleiding van mijn ervaring als yin yoga teacher, ervaringsdeskunde met chronische pijn en emotionele blokkades.
- Ademwerk: Bewust ademhalen geeft je lichaam zuurstof en ontspanning. Wanneer je trauma hebt opgelopen kan je lichaam in de verkramping schieten. Door ademwerk te beoefenen, zul je merken dat je meer rust en ontspanning in je lichaam gaat ervaren. De 3-daagse breathe better challenge geeft een introductie in het 6-weekse Breathe Better Programma.
Onderschat een whiplash niet!
Whiplash is een blessure die ernstige symptomen kan veroorzaken en het dagelijks leven kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en het herstelproces op een geïnformeerde manier te bevorderen. Door rust te nemen, pijn te beheersen, fysiotherapie te volgen, ergonomische aanpassingen te maken en psychologische ondersteuning te zoeken, kunnen mensen met whiplash hun herstel bevorderen en weer een actief en pijnvrij leven leiden. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen bij een professional als je vermoedt dat je whiplash hebt.
Heb je vragen over je whiplash klachten? Of ben je op zoek naar een goede therapeut? Stuur dan gerust een mail naar info@mindeventsfactory.com. Ik breng je graag in contact.