Hoe rugpijn en stress met elkaar verbonden zijn

Heb je vaak rugpijn en ervaar je stress in je lijf? Deze twee klachten zijn te relateren aan elkaar. Wanneer je overmatig stress ervaart, gaat je lichaam hierop reageren. Je zenuwsysteem staat continu aan waardoor je klachten gaat ervaren in je lichaam. Wellicht kan je moeilijk ontspannen en neem je een gespannen houding aan. Deze spanning kan zich vastzetten in je rug. In dit blog leg ik uit hoe je rugpijn en stress kunt verminderen.

Hoe veroorzaakt stress rugpijn?

Stress heeft een grote invloed op het lichaam en kan op meerdere manieren tot rugpijn leiden:

  1. Spierspanning: Wanneer je gestrest bent, ben je geneigd om je spieren onbewust aan te spannen. Chronische stress zorgt ervoor dat je spieren langere tijd strak staan, vooral in je schouders, nek en rug.
  2. Verhoogde cortisol hormoon: Stress verhoogt de productie van cortisol, een hormoon dat ontstekingsreacties in het lichaam kan veroorzaken. Chronisch verhoogde cortisolniveaus kunnen leiden tot zwakte en pijn in de spieren en gewrichten.
  3. Slechte houding: Stress kan ervoor zorgen dat je je houding verwaarloost. Bijvoorbeeld, je zit meer voorovergebogen aan een bureau of in een oncomfortabele stoel zonder het door te hebben, wat extra druk op je rug veroorzaakt.
  4. Verminderd pijngevoeligheid: Onder stress kan je pijntolerantie dalen, waardoor je rugpijn intenser aanvoelt dan wanneer je ontspannen bent.

Symptomen van stress-gerelateerde rugpijn

Hoe kun je nu herkennen dat jouw rugpijn door stress wordt veroorzaakt? Let op de volgende symptomen:

  • Pijn op verschillende tijden en locaties: In tegenstelling tot mechanische rugpijn, die vaak in een specifiek gebied voelbaar is, kan stress-gerelateerde rugpijn komen en gaan, en zich verplaatsen tussen nek, bovenrug en onderrug.
  • Spanning in nek en schouders: Vaak gaat stress, niet alleen gepaard met rugpijn, maar ook met spanning en stijfheid in de nek en schouders.
  • Slaapproblemen: Moeilijk in slaap vallen of ‘s nachts wakker worden door pijn kan een teken zijn dat stress bijdraagt aan je rugproblemen.
  • Emotionele tekenen: Als je rugpijn voelt samen met gevoelens van angst, prikkelbaarheid, of depressie, dan is stress waarschijnlijk een factor.

Diagnosticeren en behandelen van stress-gerelateerde rugpijn

Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen als je vermoedt dat stress de oorzaak is van je rugpijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Raadpleeg een arts: Een arts kan helpen door fysieke oorzaken van rugpijn uit te sluiten en je door te verwijzen naar een specialist als dat nodig is.
  • Neem contact op met een fysiotherapeut: Een fysiotherapeut kan je helpen bij het versterken en rekken van de rugspieren, en je technieken leren voor een betere houding.
  • Start met yin yoga en fascia therapie: de zachte stretches en ademhalingstechnieken in combinatie met fascia massage ballen helpen om pijn te verminderen en emotionele stagnaties de ruimte te geven.
  • Psychologische begeleiding: Het kan nuttig zijn om met een psycholoog of counselor te praten. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan bijzonder effectief zijn bij het omgaan met stress.

Zelfzorgtechnieken

Naast professionele hulp zijn er ook een aantal zelfzorgingtechnieken die je kunt toepassen:

  1. Oefening en rekken: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen en de spieren sterker te maken. Yoga en pilates zijn bijzonder effectief omdat ze inspanning combineren met ontspanning. Mijn online yin & fascia therapie cursus heeft al vele mensen mogen helpen met het verminderen van rugpijn en andere chronische pijnklachten die veroorzaakt worden door stress.
  2. Ontspanningstechnieken: Oefeningen zoals meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kunnen helpen om je stressniveau te verlagen.
  3. Houding verbeteren: Let bewust op je houding tijdens dagelijkse activiteiten. Gebruik ergonomische hulpmiddelen, zoals een goed instelbare bureaustoel, en plaats een kussen achter je onderrug voor extra steun.
  4. Gezonde voeding en voldoende slaap: Gezond eten en kwalitatieve slaap zijn essentieel voor algehele gezondheid en helpen je lichaam beter met stress om te gaan.
  5. Regelmatige pauzes: Neem tijdens je werkdag regelmatig korte pauzes om even te staan, te lopen of wat strek-oefeningen te doen. Dit helpt om de spanning in je rugspieren te verminderen.
  6. Sociale verbinding: Het delen van je zorgen met vrienden en familie kan wonderen doen voor jouw stressniveau. Sociale steun is een krachtige factor bij het beheersen van stress.

Conclusie

Stress is een belangrijke, maar vaak onderschatte oorzaak van rugpijn. Door je bewust te worden van deze verbinding en gepaste stappen te nemen om stress te verminderen, kun je niet alleen jouw rugpijn verlichten, maar ook jouw algehele welzijn verbeteren. Heb jij ervaring met rugpijn gerelateerd aan stress? Deel je tips en ervaringen in de reacties hieronder, en laten we elkaar helpen om een gezonder, stressvrij leven te leiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *