fbpx

Vertragen klinkt bijna als taboe in de wereld van nu waarin ontwikkeling op volle toeren draait. Toch kan ik je aanraden te vertragen. Terug te keren naar ontspanning en even te voelen en ervaren wat er in jou speelt. De kracht van vertragen helpt je terug naar het hier en nu. De plaats waar alles gebeurd. In deze blog lees je meer over hoe je kunt vertragen en lees je tips die jou kunnen helpen.

Vertragen is iets wat voor velen onder ons lastig is. Als je continu op volle toeren draait, een overvol agenda hebt of een groot gezin / bedrijf draaiende hebt te houden, is er weinig tijd voor jezelf. Waarschijnlijk leg je jezelf steeds vaker op dat je geen tijd hebt voor ontspanning en rust. Terwijl juist in die drukke dagen het zo belangrijk is om tot jezelf te komen.

November is zo ongeveer de drukste maand van het jaar. Er worden belangrijke keuzes gemaakt bij bedrijven, er worden budgetten opgesteld, de feestdagen zijn in het vooruitzicht en misschien wil je wel een andere baan. Juist bij het maken van belangrijke beslissingen is het belangrijk om te vertragen. Je lichaam en geest observeren kunnen je helpen om bewuste keuzes te maken. Vanuit ontspanning kies je voor activiteiten die bij je passen. Vanuit enthousiasme en haast kies je vaak voor activiteiten omdat het moet of omdat het zo hoort.

Mijn favoriete slow down tips:

Mediteren
Mediteren is een van mijn favoriete momentjes die me helpen om te ontspannen. Mediteren hoeft niet lang te duren. Al is het maar 5 of 10 minuten per dag. Je werkt toch even aan je eigen gemoedstoestand. Ik heb een Slow Down Meditatie voor je opgenomen die je helpt om te vertragen.

Neem een warm bad of douche
Een warm bad helpt je om te ontspannen. Je hoeft helemaal niets, alleen maar te liggen en dat is eigenlijk ook al mediteren. Ik heb zo’n heerlijk opblaasbaar bad van Tubble in mijn kleine huisje. Ideaal en past in iedere kleine badkamer. Daarnaast begreep ik van mijn vader dat mijn bad lekkerder ligt dan zijn ‘harde’ ingebouwde bad. 🙂

Ik vind het dan heerlijk om de Arnica Olie van Kneipp in het bad te doen en Magnesium zout van Zarqa. Dit zijn beide producten die je spieren helpen te ontspannen zodat je stress en spanningen kunt loslaten.

Yoga, bewegen of sporten
Vaak als we druk zitten laten we beweging zitten. Of als we ons een beetje depressief voelen in de wintertijd. Juist dan is het ook belangrijk om in beweging te komen. Yoga oefeningen zou je thuis kunnen doen. Maar ook bewegen of sporten buiten de deur kan er voor zorgen dat je je daarna weer wat beter voelt. Een wandeling in de buitenlucht kan bijvoorbeeld al verhelderend werken om los te laten. Beweeg ten minste 30 minuten per dag.

Houd een self-care boekje bij
Hier schrijf je iedere dag 3 dingen in die goed zijn gegaan. Zo blijf je ook de positieve dingen op de dag herkennen.

Zorg dat je voeding en vocht op peil houdt.
Ook in de wintertijd is het belangrijk dat voeding vocht op peil houdt. Drink voldoende water. Eet voedzame maaltijden waardoor je je lekkerder in je vel voelt. Wanneer je te weinig eet of te weinig drinkt, kun je kribbig worden en dit heeft ook doorwerking op je welzijn.

Dans in je woonkamer
Dansen maakt endorfine vrij en maakt je blij.

Neem een power nappie
Als je echt heel moe bent is er niets mis mee om even een powernappie te doen. Als je je na een uurtje weer opgeladen voelt, kan jij er weer even tegen aan.

Journaling
Journaling is vrij schrijven. Je denkt er niet over na wat je op wilt schrijven. Je schrijft wat je voelt. Dit zorgt ervoor dat je schrijft wat je voelt en helpt je negatieve en positieve gedachten te ordenen. Soms lijkt het op papier erger dan het werkelijk is en kan je je gedachten makkelijker observeren.

Neem een Digital Detox
Wordt je bewust van je Digital gedrag. Van 1 tot 7 december geef ik hier een mini-challenge over. We stoppen niet volledig met Digital Devices. Maar we gaan werken aan een bepaalde rust in je dag waardoor je minder vaak met je telefoon in je hand staat en structuur in je werk krijgt.

Geniet van het ontbijt in de morgen
Vaak zijn we in de ochtend al gehaast en slaan we het ontbijt over. Terwijl dit juist het belangrijkste voedingsmoment van de dag is. Neem een keer de tijd voor je ontbijt voordat je andere activiteiten gaat ondernemen en merk op hoe je je dag dan begint.

Ruim je huis op
Geef dingen wat je niet meer gebruik weg aan de kringloop of mensen in je omgeving. Ruim alles op wat je niet meer nodig hebt. Rotzooi in je huis betekend rotzooi in je hoofd. Nadat je opgeruimd hebt, zul je je een stuk lichter voelen.

Wil je meer leven volgens de ritmen van de natuur? Dan is wellicht het Moon Phase Yin Yoga E-book iets voor jou. Dit E-book heb ik geschreven waarin ik alle maanfasen beschrijf, de daarbij behorende ritmen en yoga oefeningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds