fbpx

Dat veel vrouwen last van hun menstruatie hebben is een welbekend gegeven. Meestal gaat het echter om buikpijn doordat de baarmoeder samentrekt. Het is echter ook mogelijk om pijn in je onderrug te hebben als je ongesteld bent. Evenals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. In dit blog lees je tips en waarom je rugpijn bij de menstruatie kunt ervaren.

Waarom of wat veroorzaakt pijn in onderrug als je ongesteld bent?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is pijn in je onderrug als je ongesteld bent. Hoe komt het en wat kun je doen?. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waar deskundigen dit fenomeen aan toeschrijven. 

Een daarvan is dat het krampen van de baarmoeder ook effect heeft op de lage rugspieren. Die daardoor ook pijn gaan doen. Mogelijk komt dit doordat de baarmoeder aan het heiligbeen trekt tijdens de krampen. Waardoor de spieren in de onderrug extra belast worden. 

Een andere mogelijke oorzaak is dat de bloedvaten rond de baarmoeder onder invloed van bepaalde hormonen vernauwen. Waardoor de spieren in de onderrug over minder zuurstof kunnen beschikken. 

Wat de oorzaak echter ook is, het is een vervelend bijverschijnsel waar je zo snel mogelijk van af wilt. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die je kunt nemen om de pijn te bestrijden. 

Wat kun je doen tegen rugpijn tijdens je menstruatie?

Voor pijn in de onderrug gelden in principe dezelfde adviezen als voor pijn in de buik voor de menstruatie. 

Beweging

Het eerste advies is om in beweging te komen. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar beweging heeft een gunstig effect op pijnklachten tijdens de menstruatie. Bovendien zal regelmatig bewegen ervoor zorgen dat je spieren sterker worden. Dit helpt vervolgens op zijn beurt weer om pijnklachten bij volgende menstruaties beter op te kunnen vangen. 

Door bijvoorbeeld te gaan wandelen breng je je lichaam in beweging wat een gunstig effect heeft op de pijn. Bovendien is wandelen in de natuur op meer vlakken gunstig, wat je onder andere kan helpen bij het bestrijden van andere menstruatieklachten zoals hoofdpijn en een slecht humeur.  

Yoga heeft hetzelfde pijnstillende effect als wandelen. Je kunt thuis zelf yoga-oefeningen doen of een speciale les volgen.  Als je een cursus volgt leer je de asana’s op de juiste manier uit te voeren, wat het effect ten goede komt. Bovendien zal dit zorgen dat je spieren sterker worden en je algehele fitheid zal toenemen. 

Warmte

Als de pijn te erg is of je niet in de gelegenheid bent om in beweging te komen kun je een warme kruik tegen je onderrug aan leggen. Dit helpt om je spieren te kalmeren en ontspannen en de zuurstofvoorziening van de spieren te verbeteren.  Je kunt ook een hete douche nemen of in bad gaan. 

Pijnstilling

Als de pijn te heftig is, zou je een pijnstiller kunnen nemen zoals de CBD olie van Healmary. Als dit regelmatig voorkomt of de klachten verhinderen je om je normale dagroutine te volgen dan kun je het beste naar de dokter gaan.

Wat kan de dokter doen?  

De dokter kan vragen stellen en zo nodig aanvullend onderzoek doen. Wellicht kan het slikken van de anticonceptiepil of het plaatsen van een hormoon-spiraaltje helpen om je klachten te verminderen. Het kan ook zijn dat de huisarts je doorverwijst naar een specialist, bijvoorbeeld om te onderzoeken of je endometriose of vleesbomen hebt. In de meeste gevallen zal dat echter niet nodig zijn, maar kun je de problemen grotendeels verhelpen door meer te bewegen en op een goede manier aan yoga te doen.

You might also enjoy:


Ontvang mijn e-book 'Ontspan je Nervus Vagus met Yin & Fascia Therapie voor €17,-

E-book

This will close in 0 seconds